Werkelijk alles went

Aan het begin van de week vroeg de reservepapa of hij ons een keer mee uit eten mocht nemen. In eerste instantie dacht ik dat hij een grapje maakte. Daarna dacht ik dat hij mijn eten niet lekker vond en dat hij meer inspiratie nodig had om over te schijven. Maar toen ik naar zijn serieuze gezicht keek, realiseerde ik me dat hij ons gewoon echt heel graag lief bedoeld mee uit eten wilde nemen, net zoals hij zijn petekind en beste vriendin altijd mee uit eten neemt. Vooruit dan maar.

Uit eten gaan. Dat doen Rini en ik eigenlijk het liefst niet met vier kinderen. Een lunch in het zeer kindvriendelijke Genietcafé gaat nog net. Wetende dat de meisjes niet stil kunnen zitten, gaan rondrennen, dingen van tafel rukken of met eten gaan gooien, zag ik mijzelf al totaal gestrest bij de Japanner zitten. De reservevader was en bleef de rust zelve. Was hij nu zo naïef of was ik zo bevooroordeeld? Zelfs toen we aan de gereserveerde tafel schoven en wachtten op mijn vroedvrouw-vriendin Laura en Arnons eerste gezin (zijn beste vriendin en petekind), en Ronja inmiddels op de bestelPad van alles had ingetoetst en de andere drie meisjes over tafels en stoelen klauterden, zei Arnon met kalme stem: ‘Ga maar op je billen zitten.’

Mijn bijnieren waren inmiddels al flink begonnen met het afscheiden van cortisol. Ik voelde mijn bloeddruk stijgen en mijn poriën openden zich om mijn warmte af te voeren. Ik begon nog net niet te hyperventileren. ‘Ik heb er nu al spijt van,’ zei ik tegen de reservepapa die nog altijd rustig op zijn stoel zat en af en toe een kind van tafel plukte of voor de voeten van een serveerster wegsleepte. ‘Het gaat toch goed?’ probeerde hij mij gerust te stellen. Voor het eerst deze week werd de moeder uit haar comfortzone gehaald.

Laura kwam binnen. Mijn redster in nood. Mijn voor eeuwige vroedvrouw arriveerde om mij rustig door dit etentje heen te laten puffen. Het moment dat ik haar zag voelde ik mijn lichaam al rustig worden. De eerste gerechtjes verschenen en al gauw zaten de meisjes rustig te eten. Wel drie minuten lang. Zora zat bij Arnon op schoot, zoals wel vaker deze week. Arnon bekende dat hij verliefd is geworden op Zora. Dat kan ook niet anders. Zo’n lief, onbevangen, puur, altijd vrolijk aapje. Ik heb de reservepapa geen enkele keer horen mopperen over de yoghurt-, snot- en kwijlvlekken op zijn gestreken overhemden, waar Zora hem dagelijks mee besmeurt. Hij omarmt ze als waardevolle geschenken en trekt iedere dag wat schoons aan. Nu begrijp ik waarom hij zo’n enorme koffer mee naar ons huis had gesleept.

Halverwege het tweede rondje sushi waren de meisjes al klaar met eten, terwijl Laura, Arnon en ik nog rustig aan het genieten waren. ‘Zijn jullie nu al klaar?’ vroeg de reservevader. De meisjes stonden op het punt de boel weer te gaan afbreken, toen er opeens een onzichtbare engel op mijn schouder tikte en wees naar een muur vlakbij onze tafel. Ik zag een kleurrijke muur, anders dan de rest van het interieur en ik had de hoop dat daar een kinderhoekje verscholen zat. En ja hoor, halleluja! Inmiddels was Arnons eerste gezin ook aangeschoven. De kinderen konden spelen, terwijl de grote mensen rustig verder konden tafelen.

Zo werd het uit eten gaan met vier kleine kinderen tegen alle verwachtingen in een heel gezellig uitje. Ronja en ik bedachten dat we dit ook eens zouden gaan doen met de echte papa. De week is voorbij gevlogen. De wildvreemde schrijver transformeerde in een paar dagen tot zeer toegewijde reservepapa. Iemand die zo lief is en blijft, ondanks het genegeerd worden door Ronja, ondanks al het bijten en slaan van Thura, ondanks al het geklim en geklauter van Layla en de vlekken van Zora, kan je onmogelijk geen bijzonder plekje in je hart geven. Werkelijk alles, maar dan ook alles went. Zelfs Arnon Grunberg als reservevent.

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s