Unplugged

Wederom terug in de tijd. 2012, de winter komt bijna ten einde in hartje Den Haag. Mijn buik is inmiddels goed gevuld en de bulten op mijn benen zijn verdwenen. Mijn baan op de middelbare school hield op en met 7 maanden zwangerschap voelde ik me niet geroepen om te gaan solliciteren. Na een stressvolle eerste helft van de zwangerschap snakte ik naar rust, naar stilte, naar ontspannen. De roep van mijn lijf om met mijn aandacht naar binnen te gaan kon ik niet langer weerstaan. Ik besloot het volledig aan te gaan.

De hele maand februari besloot ik te ‘unpluggen’, wat inhield dat ik vier weken lang geen kranten zou lezen, geen gebruik ging maken van het internet en mijn telefoon ging uit. Televisie kijken deed ik sowieso al niet, daarentegen had ik een zwak voor film en series, ook die gingen de koelkast in. Als vrienden mij wilden zien of ik hen konden we elkaar ouderwets onaangekondigd opzoeken. Ook stond mijn brievenbus wagenwijd open en zou ik met alle liefde alle kaarten en brieven die ik zou krijgen beantwoorden. De rest van de wereld was gewoon ingeplugd, realiseerde ik mij toen mijn deurmat dag na dag leeg bleef.

Zeeën, nee oceanen van tijd! Zoveel tijd en ruimte dat het onmetelijk is en daarmee oplost in puur ‘zijn’. Fantastisch! Ik wandelde minder dan ik zou willen. De drukke binnenstad was niet uitnodigend om te doorkruisen. Ik kreeg nog meer afkeer van de stad dan ik al had. Letterlijk en figuurlijk keerde ik meer en meer naar binnen. En wat ik daar vond…

De bevalling zou nog even duren. Toch voelde ik de behoefte om mij er op voor te bereiden. Boeken lezen over zwangerschap daar had ik totaal geen behoefte meer aan. Alleen het boek Vrije Geboorte was voldoende geweest. Ik stelde mijzelf de vraag hoe ik mijn bevalling voor mij zag, hoe ik het liefste zou willen baren. Met mijn ogen gesloten zag ik heel duidelijk wat ik wenste. Ik zag mijzelf in een warm bad in mijn slaapkamer. Het voelde heel knus met kaarsjes en de doula en de vroedvrouw aan mijn bad. Mijn vriend zag ik druk heen en weer lopen met emmers warm water. Zolang hij iets te doen heeft is hij in zijn element, dus de rol van badbewaarder gaf ik hem graag. Ik kon mij echter geen voorstelling maken van de weeën of van pijn. In mijn geboortevisualisatie verliep de bevalling heel soepel en stil en kwam er na een tijdje ‘gewoon’ een kind uit mijn geboortekanaal. Zo voelde het goed voor mij.

Deze visualisatie deed ik dagelijks. Het bracht mij in een diepe staat van ontspanning. Tegelijkertijd werd ik hierdoor meer aanwezig in mijn lichaam en voelde ik heel helder wat wel en niet goed voor mij was. Vanuit deze meditatieve staat ben ik gaan schilderen. Ik ben met kwasten en kleuren gaan weergeven op een groot doek hoe ik zou gaan bevallen: in alle vertrouwen, ontspanning en overgave. Bijna een maand lang, de tijd unplugged, werkte ik dagelijks aan dit schilderij. Op een gegeven moment voelde ik dat het af was en dat ik klaar was voor de bevalling. Het doek kwam aan mijn muur te hangen en zou aanwezig zijn bij de geboorte. Het zou mij herinneren aan mijn visualisatie als dat nodig was.

Ruim 1,5 maand nadat het schilderij af was is Ronja geboren en of mijn bevalling precies liep zoals in mijn visualisatie?

 

image

Advertenties

3 gedachtes over “Unplugged

  1. C.G. van der Werff

    Bijzonder mooi geschreven , Marjolein…klasse!Als je (biologische) vader kan ook ik trots zijn.Mijn inschatting is dat het ´collectief Onderbewuste´ geen kwaadaardige dingen met je uithaalt.Het is bijna 7 uur.Tijd om mijn lichaam te verzorgen of wat jij dan schrijft :luister naar je lichaam…een mooie dag , he..Pa Cor

    Like

  2. Pingback: Het maken van een Geboorteschilderij | nehalenia

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s